Witam.
Z wielką satysfakcją przypatruje się działaniu drogowej firmy ze Starachowic, remontującej nawierzchnie ulicy Łowickiej i przyległych uliczek. Sprzęt, kultura i technika wykonywania prac godna naśladownictwa Słowa pochwały naszym włodarzom miasta za wybór takiego wykonawcy. Może wreszcie skończy się epoka łataczy-partaczy na skierniewickich ulicach
Poczekamy - zobaczymy. Widziałem Bielańską i Orzeszkowej po frezowaniu asfaltu. Na czym będzie położony nowy?? Na Bielańskiej widać odsłonięty bruk. Powiedzmy, że to jest jakaś podbudowa. Druga ulica jest w fatalnym stanie. Można kłaść asfalt na piasek?
Witam.
Asfaltobeton można kłaść nawet na utwardzonym piasku, jeśli ma odpowiednia grubość warstw nośnej, czyli inaczej podbudowy w odróżnieniu od ścieralnej nawierzchni. Wszystko jest uzależnione od obciążenia jezdni. Proszę zwrócić uwagę, że asfalt lany przetrwał na tej ulicy kilkadziesiąt lat, przeto myślę, że asfaltobeton poleży tam przynajmniej dwa razy dłużej, czego bym mu (to znaczy asfaltobetonowi) i sobie i wszystkim użytkownikom ulicy, bardzo życzył.-
Skierniewice nie maja żadnego muzeum, miejsca gdzie można by zobaczyć, "dotknąć" historii regionu. Historii obecności prymasów w naszym mieście jak i rozwoju szkół i fabryk. Izba przy kościele św. Jakuba nie spełnia takiej roli. Czy nie warto by włożyć parę złotych w taki projekt. Zbiory, przechowywane obecnie w rekach prywatnych z pewnością się znajdą. A jak na razie to tylko drogi, chodniki, drogi, chodniki i i ocieplenia budynków ...
Z drugiej strony brak politycznej siły do reorganizacji ośrodków kulturalnych MOK i MCK i pokazania, że pieniądze, o ile ich brak, można znaleźć.
PS. Nie wiecie dlaczego na stronie www. Urzędu Miasta informacje o inwestycjach kończą się na 2009 roku?
Ostatnio edytowany przez rallus (16-05-2010 18:53:14)
Muzeum by się przydało. Ale co do mowy o ociepleniach, pieniadze na to nie idą z kasy miasta tylko ze Skierniewickiej spółdzielni, chyba, że mowa tutaj o blokach lub innym budynkach które należą do miasta.
Co do ociepleń to masz rację. Z jednym zastrzeżeniem
.
Na stronie www miasta była niedawno (dlaczego teraz nie?) informacja o prowadzeniu konsultacji społecznych odnośnie rewitalizacji Widoku za pieniądze UE. Sprawa sprowadza się do modernizacji (ocielenie, wymiana okien itd. ) kilkunastu bloków . Finansowanie w 50% dotacja funduszy UE , a drugie 50% środki własne. Niestety nie znalazłem informacji kto daje te drugie 50%. Rewitalizację prowadzi miasto, co sugeruje, że i finansuje. A jeden blok to wkład własny rzędu 200-300 tys.
Być może i masz rację
, jednym z ważnych elementów przy wyborze ocieplenia budynku jest ilość jego zadłużenia, im mniejsze zadłużenie bloku tym wieksza szansa na ocieplenie (ja jednak mieszkam w bloku, który ma jedno z mniejszych zadłużeń w obrębie kilku (lub kilkunastu bloków) i wciąż nie mogę sie doczekać jego ocieplenia, wciaz czekam na lepsze czasy, gdyz bardziej zadłuzone bloki są juz ocieplone
)
Nie mam nic przeciwko ociepleniom. I rekompensacji przyrodniczej przy okazji zatykania otworów gdzie są miejsca na gniazda ptaków.
.
Jestem jednak zdziwiony tak szybkim zakończeniem konsultacji społecznych sprawie Widoku. Zarządzenie prezydenta Trębskiego w tej sprawie mówi o terminie do 20 maja. Wystarczy jakiś protest i fundusze unijne będziemy oglądać tylko w telewizji. Nic nie nauczono się na przykładzie powtarzanych konsultacji przy obwodnicy zachodniej.
Nie no ruszyło się wszędzie koparki i przed szkołą SP 9 nowe zatoczki i chodniki no i kapitana hali bo tam to chyba betonowe płyty były jak jechałem miesiąc temu.
Pod wiaduktem nowy asfalcik.
No a co do muzemum to popieram przydało by się coś zrobić może jest jakaś wolna sala w MCKu lub MOKu aby to zorganizować bo ta Izba to odstrasza zamiast przyciągać. Nie wiem czy szkoły robią jeszcze wycieczki z dziećmi aby poznali trochę historii miasta. Bo tak to wątpie czy ktoś tam wchodzi.
Całe Kapitana Hali i Sucharskiego przechodzi całkowitą modernizację, jestem tylko ciekaw jak się będzie przedstawiała sytuacja zatoczek parkingowych bo zaparkować na sucharskiego po godzinie 20 graniczy z cudem !! Sodoma i gomora, ze tak powiem !!
MIasto Skierniewice dla mnie jest fatalnym miejscem. Nawet nie ma gdzie pósć na spacer. Park jest tak zaniedbany że szkoda gadać. Pełno śmieci, rozbite butelki, ścieżki na których można nogi połamać- SYF na MAKSA. Komunikacja miejska- no comment:( OBY jak najdalej od tego miasta.
Ci co siedzą w Urzedzie MIasta to chyba biora kasę za drapanie sie po tyłku i pierdzenie w stołek:(Postępu zadnego.